Doktorandská búrka – debutová a úspešná

V stredu, 15. mája 2024 sa v areáli SAV na Patrónke konala akcia pre mladých vedcov a záujemcov o doktorandské štúdium s názvom Doktorandská búrka. Podujatie s nabitým programom pripravil končiaci Výbor Mladých vedcov SAV.

Študijné možnosti na Akadémii sú široké a o tom sa mohli presvedčiť aj návštevníci Doktorandskej búrky. Viac ako 20 ústavov SAV si pre nich pripravilo posterové prezentácie a bolo pripravené odpovedať na akékoľvek otázky ohľadom doktorandského štúdia. Mimo posterovej sekcie prebiehal aj rôznorodý moderovaný program, ktorý bol otvorený viacerými príhovormi – predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom spolu s ďalším členom predsedníctva Michalom Kšiňanom, príhovor predniesla aj Barbora Buzássyová, končiaca predsedníčka výboru Mladých vedcov.

Po úvodných prejavoch už nasledovala diskusia o duševnom zdraví mladých s názvom „Sme v pohode?“, ktorej cieľom bolo otvoriť túto zložitú, ale veľmi dôležitú tému aj na pôde SAV. Pozvanie do diskusie prijala Zuzana Očenášová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV, v.v.i. a Jakub Rajčáni zo Psychologickej poradne na UK. Debatu viedol Peter Boháč, ktorý už tradične moderuje aj vedecký podcast SAV. Diskutujúci prebrali nielen príčiny a príznaky duševného vyhorenia, ale uviedli aj zopár tipov ako chrániť svoje duševné zdravie.

Po náročnej diskusii atmosféru odľahčil ďalší bod  programu – už známy Kvíz pre zVEDAvých.  Otázky z okruhov doktorandského štúdia, encyklopedických faktov a z festivalu STARMUS premerali vedomosti 23 tímov. Zvíťazil tím Chemical sisters, ale výhry si odniesli až tri najlepšie tímy. Zábava ďalej pokračovala na hudobný spôsob – vystúpením folklórnej skupiny Gymnik, pôsobiacej pri Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Predstavila sa štvorica sláčikových nástrojov. Zlatým klincom podujatia bol standup skombinovaný so slam poetry. Trio v zložení Docent Sedliak, Samo Trnka a Bedña sa postarali o vysmiaty záver podujatia. V aule SAV boli výbuchy smiechu takmer kontinuálne.

Priateľskú a pohodovú atmosféru počas Doktorandskej búrky vytvoril nielen pestrý a zaujímavý program, ale aj nasadenie participujúcich kolegov. O dávku cukru sa postarali kolegovia z Ústavu polymérov SAV, v.v.i. aj s ich cukrovou vatou PAŠMAK, nechýbala dobrá káva a občerstvenie. Celkovo sa Doktorandskej búrky zúčastnilo viac ako dvesto návštevníkov, z čoho nemalú časť tvorili mladí zo zahraničia. Končiaci výbor bol milo prekvapený hojnou účasťou na Búrke a dúfa, že sa novozvolenému výboru podarí v nasledujúcich rokoch túto akciu zorganizovať opäť. Zároveň výbor Mladých vedcov ďakuje zodpovedným osobám v predsedníctve SAV, ako aj na Referáte strategického rozvoja SAV, bez ktorých by sa táto akcia nemohla konať. Za fotografie veľmi pekne ďakujeme Martinovi Bystrianskemu.

Organizačný výbor za Mladých vedcov: Barbora Buzássyová, Monika Bírová a Tomáš Goga