Domov › Diskusné Fóra › PhD. štúdium na SAV › Vzťahy s univerzitami
- This topic has 8 odpovedí, 5 hlasov, and was last updated pred 6 years by
Mladí Vedci SAV.
-
AutorPríspevky
-
13.10.2017 o 9:55 #409
Všetci doktorandi sú študentmi nejakej univerzity, nie SAV. Keďže sa jedná o rôzne univerzity a rôzne fakulty, napíšte, ako vnímate vašu spoluprácu a vzťah s vašou univerzitou a fakultou. Cieľom je, aby sme zistili, či sú poväčšine dobré, alebo zlé a mali nejaké podklad aby sme mohli zlepšiť súčasný stav. Ak už nie pre nás, tak aspoň pre ďalšie generácie.
Aby som začal, tak ja som doktorandom na FMFI UK. Na fakultu musím chodiť len 2x do roka, na zápis a ukončenie ročníku, čo je super. Na druhej strane, granty ktoré ponúka UK pre doktorandov nie sú pre doktorandov z SAV a teda nemám možnosť o ne požiadať. Taktiež podľa najnovšieho výmyslu musím v článkoch uvádzať, že vznikol počas PhD štúdia na FMFI UK, podľa stránky FMFI o publikačnom minime (text úplne dole)
Doktorandi externých vzdelávacích inštitúcií sú povinní okrem svojej adresy na príslušnom ústave SAV uviesť, že práca vznikla počas doktorandského štúdia na FMFI UK. Rovnako externí doktorandi sú povinní okrem svojej domovskej adresy uviesť, že práca vznikla počas doktorandského štúdia na FMFI UK.
Väčšinou toto píšem do sekcie Acknowledgments a nebýva to pochopené editorom a potom sa doťahujeme. Po tom, ako som dostal štipendium od NŠP na zahraničnú cestu som (kvôli jednému tlačivu od SAIA, ktoré overuje, že som študent) musel požiadať o povolenie vycestovať, ktoré som síce dostal, ale neviem na čo to bolo dobré a prečo sa vôbec do toho FMFI stará.
Čo sa týka učenia, tak je prakticky nemožné dostať nejaké učenie, čo mi na jednej strane nevadí, na druhej strane by som rád získal aspoň nejakú prax aj v tomto. Pokiaľ viem, tak učiť mi nedajú lebo katedra/ústav, ktorej doktorand niečo učí dostáva peniaze za toto učenie. Na druhej strane som zopár krát počul, že doktorandi a ďalší pracovníci na FMFI nestíhajú poriadne učiť a ešte sa aj venovať vede.
Vo všeobecnosti často počujem argument, že veď FMFI zo mňa nič nemá, tak by som mal byť vďačný, že zastrešujú moje PhD. Tento argument je podľa mňa absolútne nezmyselný, keďže sa snažím splniť každú vec, čo si vymyslia (ako napríklad to uvádzanie v článkoch) a ďalšie veci ani robiť nemôžem (ako napríklad učiť).
15.11.2017 o 13:33 #416Anonymný
NeaktívnyMyslim, ze toto je tema ktora trapi asi kazdeho doktoranda na SAV. Osobnu skusenost mam len s PRIF UK, ale pravdepodobne to plati pre celu UK a aj STU. Zaverecne prace sa musia riadit podla smernice rektora, kde titulna strana obsahuje hlavicku univerzity aj napriek tomu, ze PRIF UK na vyskum obsiahnuty v spominanej dizertacnej prace neprispela ani centom. Na zmienku o externej vzdelavacej institucii (ustavu SAV), kde vyskum realne prebiehal a aj bol financovany, je priestor teda len v ramci podakovania a predhovoru, co je dost vyrazny nepomer.
Zatial som nepocula, ze by PRIF UK bolo treba zmienovat ako afiliaciu na clankoch. Co sa tyka ucenia, mala som moznost oducit par cvik v jednom semestri, lebo maju akutny nedostatok vyucujucich doktorandov kvoli zahranicnym pobytom. Nie je co zavidiet. Dva tyzdne pripravy (zopakovat danu temu a pripravit testy) kvoli dvom tyzdnom ucenia 😀
Na jednej strane po nas univerzity vyzaduju take iste veci ako po ich internych doktorandoch (pisanie zaverecnych prac pod hlavickou UK), na druhej strane sa nemame moznost uchadzat o Granty UK, kedze sme na externej institucii.
Mozno by sa tato situacia dala osetrit v ramci zmluv ustavov SAV s univerzitami, definitivnym riesenim by bolo mat vlastne doktorandske studium na SAV, nezavisle od univerzit.
15.11.2017 o 16:20 #422Ja som uz sice prednedavnom skoncil, ale ohladom STU viem napisat asi tolko, ze velmi prudko zavisi od odboru, ci sa dostanete k uceniu. Ja som mal tiez velky zaujem, ale na katedre si domorodci velmi strazili svoje “miesto pri okne”. Na druhej strane dvaja moji kolegovia ucili na inej katedre, anpriek tomu ze robili pracu na mojom domovskom ustave. Rovnako ako Martin som vital cas navyse na svoj vyskum, ale tiez som mal zaujem aspon rok si skusit aj ucit nejaky predmet/seminare/cvika.
Co sa tyka samotnych clankov – pripisovanie na poster mi nevadi (koho to zaujima, ze? 🙂 ), pripisovanie na publikaciu mi uz vadi, a to z principu. Toto povazujem za normalnu sikanu, skola udajne dostava prispevok na kazdeho doktoranda, aj toho co je na SAV (ak to tak nie je, ospravedlnujem sa, opravte ma). O tohoto studenta sa vobec nestara, ale par clankov navyse uz chce mat, ved pri akreditacii je treba sa pochvalit. Rozumiem tomu, ze skola potrebuje motivovat studentov aby nesli vsetci na SAV/do zahranicia, aby im tam niekto na PhD ostal, ale takyto “mocensky postoj” je velmi nefer, zial ale toto my nevyriesime – to by chcelo dohodu medzi rektorom a predsedom SAV. Idealne by bolo, ak by mohla SAV skolit nezavisle od univerzit…16.11.2017 o 7:48 #423zial ale toto my nevyriesime
my to nevyriešime, ale môžeme to začať riešiť. Kým sa neozveme, predseda sa o tom nedozvie 🙂
27.11.2017 o 11:01 #476Dnes sme mali na ústave stretnutie s členmi predsedníctva za II. oddelenie a tak som tam položil otázku ako je to s pripisovaním afiliácie univerzity na publikáciu. Vraj to univerzita nemôže vyžadovať. Univerzita nemá voči externým doktorandom takmer žiadne povinnosti. Štipendium dostávajú doktorandi zo SAV, nie z univerzity. Externí doktorandi sa nezapočítavajú do hodnotení univerzity. Univerzita iba vedie administráciu štúdia a na záver štúdia vydáva diplom.
Skúsim ešte zohnať viac informácií, príp. skúsim nahliadnuť do zmlúv medzi SAV a univerzitami ohľadne PhD. štúdia.
Píšte ďalšie Vaše skúsenosti.
27.11.2017 o 12:08 #480Ja som sa nedávno na stretnutí doktorandov FMFI UK (kam chodím za MÚ SAV) pýtal doc. Jajcaya, ako je to s nariadením, ktoré je na webe spomínané v mojom príspevku vyššie. Sám bol prekvapený, že tam niečo také je a podľa jeho emailu (ktorý mi poslal ako odpoveď na email kde som mu poslal spomínaný odkaz) povedal, že to bude riešiť.
Michal, možno by bolo zaujímavé členom predsedníctva ukázať spomínanú stránku, aby si urobili predstavu.
27.11.2017 o 12:23 #481už som písal pani docentke Lacinovej… tak uvidím aká bude odpoveď
27.11.2017 o 12:23 #482Dobre, potom prosím napíš, som veľmi zvedavý.
29.11.2017 o 8:22 #484Čo sa týka učenia, tak je to asi veľmi závislé na fakulte. Viem, že u nás na UI SAV sa doktorandi často sťažujú, že musia na fakulte veľa učiť a dosť ich to zaťažuje.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený any ste mohli odpovedať na túto tému