Chcela by som dat do pozornosti dva velmi uzitocne pocitacove programy, bez ktorych si svoj pracovny zivot uz neviem predstavit.
Program Mendeley sluzi na organizaciu literarnych zdrojov ako su vedecke clanky a sucasne umoznuje takyto clanok pridat ako citaciu do wordu. Vyhodou je, ze je schopny si z pdfka sam vytiahnut potrebne informacie ako su nazov clanku, mena autorov, casopis apod. A samozrejme je zadarmo, co nie su napr. EndNote alebo RefMan.
Druhym programom je OneNote (sucast balika MS Office) o ktorej malo ludi vie. Je to v podstate nekonecny poznamkovy blok, v ktorom si viete vytvarat kapitoly. Ja ho pouzivam ako labbook na zapisovanie experimentov v labaku. Sposoby vyuzitia su vsak nekonecne. Ma viacero vyhod oproti papierovemu zositu:
-fulltextove vyhladavanie podla klucoveho slova aj v obrazkoch
-vkladanie obrazkov a suborov(harky excelu, pdfka…) a aj ich zobrazenie priamo v poznamkovom bloku
-najdolezitejsou vyhodou je, ze si ho viete skopirovat na externy disk a zobrat so sebou hoci-kam do sveta, kdezto papierovy zosit zostava na danom pracovisku. Toto umoznuje spatne sa vratit k vlastnym poznamkam a protokolom od kadekolvek.
-viete z neho svoje poznamky vytlacit, ak by ste mali pocit, ze vam fyzicka verzia chyba 😉
Ak vas niektory program zaujal a chceli by ste viac info, kludne piste 🙂