Return to Rady a manuály

Softvér

Zobrazujú sa príspevky 5 - 1 až 5 (z 5 celkovo)
  • Autor
    Anonymný
    Neaktívny

Chcela by som dat do pozornosti dva velmi uzitocne pocitacove programy, bez ktorych si svoj pracovny zivot uz neviem predstavit.

Program Mendeley sluzi na organizaciu literarnych zdrojov ako su vedecke clanky a sucasne umoznuje takyto clanok pridat ako citaciu do wordu. Vyhodou je, ze je schopny si z pdfka sam vytiahnut potrebne informacie ako su nazov clanku, mena autorov, casopis apod. A samozrejme je zadarmo, co nie su napr. EndNote alebo RefMan.

Druhym programom je OneNote (sucast balika MS Office) o ktorej malo ludi vie. Je to v podstate nekonecny poznamkovy blok, v ktorom si viete vytvarat kapitoly. Ja ho pouzivam ako labbook na zapisovanie experimentov v labaku. Sposoby vyuzitia su vsak nekonecne. Ma viacero vyhod oproti papierovemu zositu:
    -fulltextove vyhladavanie podla klucoveho slova aj v obrazkoch
    -vkladanie obrazkov a suborov(harky excelu, pdfka…) a aj ich zobrazenie priamo v poznamkovom bloku
    -najdolezitejsou vyhodou je, ze si ho viete skopirovat na externy disk a zobrat so sebou hoci-kam do sveta, kdezto papierovy zosit zostava na danom pracovisku. Toto umoznuje spatne sa vratit k vlastnym poznamkam a protokolom od kadekolvek.
    -viete z neho svoje poznamky vytlacit, ak by ste mali pocit, ze vam fyzicka verzia chyba 😉

Ak vas niektory program zaujal a chceli by ste viac info, kludne piste 🙂

Michal Procházka
    Keymaster
    • Michal

Na Mendeley ponúkame aj školenia 😀 Jedno sme už mali na našom ÚPo SAV. Tu je link.

Martin Plávala
    Keymaster
    • Matematický ústav SAV

Mendeley vie aj exportovať citáty priamo do bibtexu, pre tých čo používajú na písanie článkov LaTeX.

Ja osobne veľmi silno odporúčam používať LaTeX na písanie článkov. Nevýhodou je, že sa to treba naučiť. Výhodou je, že to vyzerá oveľa lepšie ako písané vo Worde a je oveľa menšia pravdepodobnosť nejakého zamotania sa do štýlov. Nevýhodou je, že sa to treba naučiť.

Na udržiavanie kníh v elektronických formátoch sa mi veľmi osvedčil Calibre. Je to niečo podobné ako Mendeley, vie dokonca podľa údajov o knihe staihnuť ďalšie informácie a obálku.

Mladí Vedci SAV
    Moderátor

Ahojte, používate Matlab? Akú mate licenciu? Na nás sa vzťahuje tá licencia Education? Respektíve používate Matlab v CVTI? Ako vám to chodilo?

Michal Procházka
    Keymaster
    • Michal

ja som používal MATLAB v CVTI a bol v pohode… ale akurát dnes som zistil, že mi zrušili konto, tak sa im budem musieť ozvať

Zobrazujú sa príspevky 5 - 1 až 5 (z 5 celkovo)
  • Musíte byť prihlásený any ste mohli odpovedať na túto tému

Permanent link to this article: https://mladi.sav.sk/forums/topic/softver